Moet borstkankeronderzoek pijn doen?

Nee, borstkankeronderzoek hoeft geen pijn te doen. Dat zegt prof.dr. Chris de Korte. “Het pijnlijk platdrukken van borsten is bij mijn nieuwe 3D-echomethode niet meer nodig. Bovendien kan het detectieproces worden teruggebracht van maximaal twee weken tot één dag.”


In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. In 2019 werd er bij ruim 14.000 vrouwen borstkanker vastgesteld en overleden zo?n 3.000 vrouwen aan de gevolgen daarvan. Als borstkankeronderzoek sneller, beter en pijnloos kan plaatsvinden zal borstkanker op grotere schaal eerder worden opgespoord en zullen meer vrouwen borstkanker overleven. Ook zullen zware behandelingen, zoals borstsparende operaties, minder hoeven plaats te vinden.

Doet borstkankeronderzoek bij jou pijn?

De Korte: ?Wij hebben een nieuwe 3D-echomethode ontwikkeld die in staat blijkt borstkanker sneller, beter en pijnloos op te sporen.? Nadere klinische evaluaties moeten nog plaatsvinden voordat deze methode de markt op kan. Hoe eerder deze evaluaties plaatsvinden, hoe eerder we veel vrouwen kunnen redden van de dood en hoe eerder we zware behandelingen kunnen voorkomen.

Uw persoonlijke betrokkenheid kan het verschil maken.
Als ambassadeur, maar ook als donateur, kunt u bijdragen aan een versnelling in het werk van onze onderzoekers. Klik op onderstaande button en vind meer informatie over het project van prof. De Korte, maar ook over een aantal andere UT-projecten op het gebied van medische technologie. Wilt u bijdragen, neem dan contact op met ons! 

THEMA GEZONDHEID:

Onze gezondheid is vanzelfsprekend – tot we ziek worden. Dan verwachten we direct het juiste medicijn en de beste behandeling. Wat we soms vergeten: het vinden van medische oplossingen heeft tijd nodig. Onderzoekers zijn vaak jaren bezig om een oplossing te vinden voor levensbedreigende ziekten. Op een dag kunnen we ziekten wellicht voorspellen en kanker of alzheimer voorkomen. De vraag is alleen: hoe brengen we deze toekomst dichterbij?

Onderzoeken die je wellicht ook interessant zal vinden

Kun je een patiënt behandelen voordat die ziek wordt?

Het is goed om gezond te eten en veel te bewegen, dat weten we allemaal. Toch lukt het in de waan van de dag vaak niet om de juiste keuzes te maken voor onze gezondheid. Dat heeft schadelijke gevolgen voor ons lichaam en onze geest. Zo liggen chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, parkinson en alzheimer op de loer.

Is een pil tegen kanker een kwestie van tijd?

Een pil tegen kanker, het liefst zonder zware bijwerkingen. Dat zouden we allemaal wel willen. Is het een kwestie van tijd voor zo’n pil er komt? Leidse wetenschappers zetten zich in voor nieuwe behandelingen tegen kanker.