Kun je een patiënt behandelen voordat die ziek wordt?

Het is goed om gezond te eten en veel te bewegen, dat weten we allemaal. Toch lukt het in de waan van de dag vaak niet om de juiste keuzes te maken voor onze gezondheid. Dat heeft schadelijke gevolgen voor ons lichaam en onze geest. Zo liggen chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, parkinson en alzheimer op de loer.

Hoeveel beweging heb je nodig?

Een beetje extra beweging kan echt een verschil maken. Maar hoeveel stappen moet je per dag zetten om dat verschil te merken? Dat is het terrein van prof. dr. Maria Hopman van het Radboudumc. Zij onderzoekt hoeveel beweging er nodig is om chronische ziekten te voorkomen. Dat helpt om mensen advies te geven over een gezonde hoeveelheid beweging die past bij hun persoonlijke situatie.

Wat is het effect van (on)gezonde voeding?

Ook de kwaliteit van ons eten heeft veel invloed op onze gezondheid. Dat gaat verder dan een paar kilo?s extra op de weegschaal. Prof. dr. Bas Bloem van het Radboudumc: ?Geloof het of niet: ik ben ervan overtuigd dat parkinson veroorzaakt kan worden door pesticiden in ons voedsel en dat biologisch eten bijdraagt aan het voorkomen van ziekten?. Het Radboudumc doet onderzoek naar het effect van pesticiden op ziekten. De resultaten daarvan helpen om onze voedselproductie gezonder te maken en zo gezonder te eten.

Was jij je groenten voordat je gaat koken?

Hoe gaan we om met sociale ongelijkheid?

Niet iedereen kan zich biologische voeding veroorloven of een sportabonnement voor meerdere kinderen betalen. Is gezond leven dus iets voor de elite? Prof. dr. Bert Steenbergen van de Radboud Universiteit onderzoekt welke invloed sociale ongelijkheid heeft op gezondheid. Het ontbreekt vaak aan tijd, geld, mogelijkheden. Steenbergen: ?Als je vrienden niet sporten en het aan financiële middelen ontbreekt, is de kans groot dat je zelf ook te weinig beweegt. Je kunt dat doorbreken door samen gezonde keuzes te maken: door bijvoorbeeld samen te gaan wandelen. En daarmee elkaar te stimuleren.? Zo creëren we samen een gezonde samenleving, met gelijke kansen voor iedereen.

Draag bij aan baanbrekend onderzoek? 

Het Radboudumc en de Radboud Universiteit doen op vele manieren onderzoek naar gezonde leefstijl en het voorkomen van ziektes. Naast bovengenoemde voorbeelden lopen er ook onderzoeken naar onder meer mentale gezondheid, het belang van een gezonde leefomgeving en het vroegtijdig opsporen van ziektes.

Vindt u het belangrijk dat we samen proberen om ziekten te voorkomen? Steun dan de onderzoekers van de Radboud Universiteit en Radboudumc. Help onze hoogleraren Maria Hopman, Bert Steenbergen, Bas Bloem en al hun collega?s om beter inzicht te krijgen in de effecten van een actieve en gezonde levensstijl op gezondheid. Alvast hartelijk dank!   

THEMA GEZONDHEID:

Onze gezondheid is vanzelfsprekend – tot we ziek worden. Dan verwachten we direct het juiste medicijn en de beste behandeling. Wat we soms vergeten: het vinden van medische oplossingen heeft tijd nodig. Onderzoekers zijn vaak jaren bezig om een oplossing te vinden voor levensbedreigende ziekten. Op een dag kunnen we ziekten wellicht voorspellen en kanker of alzheimer voorkomen. De vraag is alleen: hoe brengen we deze toekomst dichterbij?

Onderzoeken die je wellicht ook interessant zal vinden

Hoe word je op een gezonde manier 120 jaar oud?

Wanneer we met zijn allen langer gezond en actief willen blijven, dan dienen we allereerst meer inzicht te verkrijgen in de leefstijl van onze kinderen. Kinderen ontwikkelen door een ongezonde leefstijl chronische ziekten. Dit raakt tevens het welzijn van onze jeugd en de toegankelijkheid van de gezondheidszorg. En dat willen we graag voorkomen. 

Daarnaast willen we ook de mogelijkheid...

Hoe kun je dementie voorkomen?

Alzheimer Nederland voorspelt dat er in 2040 een half miljoen Nederlanders dement zullen zijn. In de werkelijkheid blijkt echter dat het relatieve aantal gevallen van dementie minder snel stijgt dan verwacht. Ook is inmiddels bekend dat het risico op dementie met 30% verlaagd kan worden door gezond te leven, en dat het individuele risico op dementie vrij goed voorspeld kan worden.