Hoe verminder je de CO2 voetafdruk van een instagram post?

De huidige generatie computers loopt tegen de grenzen van zijn kunnen aan. ‘Om te kunnen omgaan met de enorme hoeveelheden data die de digitale wereld genereert, moet de manier waarop computers werken veranderen,’ aldus Beatriz Noheda, onderzoeksdirecteur van CogniGron. ‘Ze kunnen niet efficiënt omgaan met “big data” en verbruiken daardoor veel energie. Wij moeten dus een keuze maken welke data computers verwerken. Dit kan en moet duurzamer.’

CogniGron is het Groningen Cognitive Systems and Materials Center. Het onderzoekscentrum brengt expertises samen uit de natuurkunde, scheikunde, materiaalkunde, wiskunde, kunstmatige intelligentie en computerwetenschappen. Wetenschappers doen samen onderzoek naar nieuwe materialen en systemen voor de ontwikkeling van een cognitieve computer. Oftewel: een computer die is geïnspireerd op het menselijk brein.

De huidige generatie computers loopt tegen de grenzen van zijn kunnen aan. ?Om te kunnen omgaan met de enorme hoeveelheid data die de digitale wereld genereert, moet de manier waarop computers werken veranderen,? aldus Beatriz Noheda, onderzoeksdirecteur van CogniGron. ?Ze kunnen niet efficiënt omgaan met ?big data? en verbruiken daardoor veel energie. Wij moeten dus een keuze maken welke data computers verwerken. Dit kan en moet duurzamer.?

Hoeveel tijd ben jij actief op social media?

De huidige computer stuurt elke bit informatie van transistor naar transistor. Stap voor stap. Het menselijke brein verwerkt juist veel gegevens in één keer, in een parallelle verwerking. Wetenschappelijk coördinator Jasper van der Velde: ?Om de mens te ontlasten hebben we ooit iets gemaakt wat niet op de mens lijkt. Nu gaan we terug naar de tekentafel, met de mens als voorbeeld.?

Supercomputers van morgen 
De computers en smartphones van de toekomst kunnen wel duizend keer energiezuiniger worden dan de huidige generatie. Steun het internationale team van CogniGron en draag bij aan de duurzame supercomputer van morgen.

 

THEMA TECHNOLOGIE:

Kunstmatige intelligentie, robotica, datatechnologie (data science)… op het snijvlak van digitalisatie en techniek zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar wat betekenen deze ontwikkelingen concreet voor de samenleving? Wanneer zijn zelfrijdende auto’s veilig genoeg om de straat op te gaan? Welke ethische consequenties kleven er aan de introductie van robots? En wat is de rol van Big Data bij de grote uitdagingen van onze tijd? Met jouw steun kunnen universiteiten het onderzoeken. 

Onderzoeken die je wellicht ook interessant zal vinden

Hoe kan onze honger naar data ook de honger in de wereld oplossen?

Het hongerprobleem in de wereld is groot. Vandaag de dag gaan volgens de Verenigde Naties (VN 2020) maar liefst 811 miljoen mensen met honger naar bed. Elke tien seconden sterft ergens in de wereld een kind als gevolg van honger en ondervoeding. Het Zero Hunger Lab van Tilburg University helpt met wiskunde om wereldwijde voedselzekerheid te realiseren. Wij noemen dat bytes for bites.

Hoe kun je energie opslaan in je eigen huis?

Dankzij de warmtebatterij gebruiken we straks onze zelfopgewekte energie ook als de zon onder is. Of als het windstil is.