Rijksuniversiteit Groningen

Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen is een internationaal georiënteerde universiteit, geworteld in Groningen, de City of Talent. Al 400 jaar staat kwaliteit centraal. Met resultaat: op invloedrijke ranglijsten bevindt de RUG zich op een positie rond de top honderd. We verbinden onderwijs en onderzoek met duurzame en economische processen in de maatschappij. Dit komt samen in onze drie speerpunten Energy, Healthy Ageing en Sustainable Society.

CogniGron:

computers geïnspireerd op het menselijk brein

CogniGron is het Groningen Cognitive Systems and Materials Center. Het onderzoekscentrum brengt expertises samen uit de natuurkunde, scheikunde, materiaalkunde, wiskunde, kunstmatige intelligentie en computerwetenschappen. Wetenschappers doen samen onderzoek naar nieuwe materialen en systemen voor de ontwikkeling van een cognitieve computer. Oftewel: een computer die is geïnspireerd op het menselijk brein.

De huidige generatie computers loopt tegen de grenzen van zijn kunnen aan. ‘Om te kunnen omgaan met de enorme hoeveelheid data die de digitale wereld genereert, moet de manier waarop computers werken veranderen,’ aldus Beatriz Noheda, onderzoeksdirecteur van CogniGron. ‘Ze kunnen niet efficiënt omgaan met “big data” en verbruiken daardoor veel energie. Wij moeten dus een keuze maken welke data computers verwerken. Dit kan en moet duurzamer.’

De huidige computer stuurt elke bit informatie van transistor naar transistor. Stap voor stap. Het menselijke brein verwerkt juist veel gegevens in één keer, in een parallelle verwerking. Wetenschappelijk coördinator Jasper van der Velde: ‘Om de mens te ontlasten hebben we ooit iets gemaakt wat niet op de mens lijkt. Nu gaan we terug naar de tekentafel, met de mens als voorbeeld.’

Supercomputers van morgen 

De computers en smartphones van de toekomst kunnen wel duizend keer energiezuiniger worden dan de huidige generatie. Steun het internationale team van CogniGron en draag bij aan de duurzame supercomputer van morgen.