Hoe kun je energie opslaan in je eigen huis?

Dankzij de warmtebatterij gebruiken we straks onze zelfopgewekte energie ook als de zon onder is. Of als het windstil is.

Er is voor huishoudens nu geen betaalbare manier om op bruikbare schaal energie op te slaan. Dus kunnen we de elektriciteit die onze zonnepanelen overdag opwekken niet zelf gebruiken wanneer we het nog harder nodig hebben: als de zon onder is.

Onderzoeker Olaf Adan werkt aan een thermochemische batterij die thermische en elektrische energie omzet in warmte en die vervolgens opslaat. Wat het meest opzienbarend is aan deze batterij: de opslag is volledig verliesvrij.

Heb jij al een warmte-batterij?

Zelfs in een bescheiden formaat is deze vinding straks geschikt om periodes waarin een huishouden even niet zelf in energie kan voorzien, te overbruggen. Zelfs als die twee weken of langer duren.

Het is slechts één van de vele projecten die profiteert van de kracht van de TU/e: vele disciplines die samenwerken en elkaar versterken. Gecombineerd met de vrijheid van geest om out of the box te denken en te werken. Zo ontstaat echte vernieuwing. Echte vooruitgang. Want op de TU/e kijken we verder dan het verbeteren van wat er al is. We dagen de status quo uit en proberen nieuwe invalshoeken voor bestaande uitdagingen te vinden.

Lees meer over onze projecten en onze drive om te werken aan een schonere, gezondere planeet. Klik op de link hieronder.

THEMA TECHNOLOGIE:

Kunstmatige intelligentie, robotica, datatechnologie (data science)… op het snijvlak van digitalisatie en techniek zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar wat betekenen deze ontwikkelingen concreet voor de samenleving? Wanneer zijn zelfrijdende auto’s veilig genoeg om de straat op te gaan? Welke ethische consequenties kleven er aan de introductie van robots? En wat is de rol van Big Data bij de grote uitdagingen van onze tijd? Met jouw steun kunnen universiteiten het onderzoeken. 

Onderzoeken die je wellicht ook interessant zal vinden

Hoe kan onze honger naar data ook de honger in de wereld oplossen?

Het hongerprobleem in de wereld is groot. Vandaag de dag gaan volgens de Verenigde Naties (VN 2020) maar liefst 811 miljoen mensen met honger naar bed. Elke tien seconden sterft ergens in de wereld een kind als gevolg van honger en ondervoeding. Het Zero Hunger Lab van Tilburg University helpt met wiskunde om wereldwijde voedselzekerheid te realiseren. Wij noemen dat bytes for bites.

Hoe verminder je de CO2 voetafdruk van een instagram post?

De huidige generatie computers loopt tegen de grenzen van zijn kunnen aan. ‘Om te kunnen omgaan met de enorme hoeveelheden data die de digitale wereld genereert, moet de manier waarop computers werken veranderen,’ aldus Beatriz Noheda, onderzoeksdirecteur van CogniGron. ‘Ze kunnen niet efficiënt omgaan met “big data” en verbruiken daardoor veel energie. Wij moeten dus een keuze maken...