Bepaalt je afkomst ook je toekomst?

Samen met onderwijsprofessionals en beleidsmakers ontwikkelen UvA-onderzoekers strategieën waarmee we de kansengelijkheid bij kinderen willen vergroten. Een van die onderzoekers is onderwijswetenschapper dr. Tessa van Schijndel. Zij onderzoekt nieuwe lespraktijken om de nieuwsgierigheid van kinderen te stimuleren. Nieuwsgierigheid is namelijk van groot belang voor de leerontwikkeling van kinderen en hun resultaten op school. Bovendien wordt nieuwsgierigheid gezien als drijvende kracht van de wetenschap. Belangrijk dus voor de wetenschappers van morgen.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, maar niet ieder kind groeit op in een omgeving waarin die nieuwsgierigheid zich optimaal kan ontwikkelen. Daarom is het van groot belang dat kinderen op school op de juiste manier worden gestimuleerd. Hoe kunnen leerkrachten dit aanpakken? Dat gaan UvA-wetenschappers onderzoeken, samen met experts uit het onderwijs en het NEMO Science Museum. Zo komen inzichten uit de wetenschap en onderwijspraktijk samen, en zijn de uitkomsten van het onderzoek direct toepasbaar voor leerkrachten.

Iedereen in Nederland krijgt gelijke kansen.

Vindt u ook dat alle kinderen de kans moeten krijgen om succesvol te zijn? Dan kunt u dr. Tessa van Schijndel en haar team helpen met een bijdrage. Samen kunnen we de ongelijkheid in de samenleving aanpakken. Voor de wetenschappers van morgen.

 

THEMA MENS & MAATSCHAPPIJ:

Vandaag de dag staat de maatschappij voor uitdagende dilemma’s die ons allen aangaan. Wetenschappelijk onderzoek biedt oplossingen voor vraagstukken op het gebied van welzijn, diversiteit, ongelijkheid, burgerschap, participatie en ethiek. Universiteiten dragen daar met hun onderzoek structureel aan bij. Jouw steun daarbij is onmisbaar. 

Onderzoeken die je wellicht ook interessant zal vinden

Is gezond leven meer dan gezond zijn?

In Nederland hebben ongeveer 450.000 kinderen overgewicht, van wie circa 75.000 obesitas of ernstige obesitas. Overgewicht, en met name obesitas, kan leiden tot ernstige lichamelijke en mentale problemen. Bij de VU onderzoeken wetenschappers hoe de gezondheid, kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van kinderen met obesitas kan worden verbeterd. Wetenschappelijk onderzoek,...

Willen we leidende ondernemers of ondernemende leiders?

Onderzoek van Nyenrode Business Universiteit bevindt zich op het snijvlak van wetenschap en actuele maatschappelijke vraagstukken. Daar worden tevens onze kernwaarden aan gekoppeld: Leadership, Entrepeneurship en Stewardship. Zo doen we bijvoorbeeld onderzoek naar de manier waarop organisaties een nieuwe generatie werknemers kan boeien en binden. Een generatie die op zoek is naar een purpose...