Universiteit Utrecht

Sharing science, shaping tomorrow

Waar perspectieven gedeeld worden, ontstaan de oplossingen van morgen. Wij zijn de Universiteit Utrecht. De plek waar nieuwe samenwerkingen beginnen, en kruisbestuivingen ontstaan. Hier is iedereen welkom om bij te dragen aan een betere wereld. Met open blik, open houding en open wetenschap, werken we samen aan oplossingen die een positieve impact hebben op de samenleving. Welke maatschappelijke uitdaging er ook ligt. Over de grenzen van disciplines heen onderzoeken we, onderwijzen we en delen we de resultaten die het verschil maken voor ons allemaal. Zo versnellen we de verandering die nodig is. En helpen we gezamenlijk de duurzame toekomst vorm te geven. Help ook mee!

Onderzoek in de schijnwerpers

Hoe voorkom je dat zeedieren stikken in onze plastic soep?

De enorme hoeveelheid plastic in de oceanen, afkomstig van ons afval, draagt jaarlijks bij aan de dood van 1,5 miljoen zeevogels, vissen, walvissen en schildpadden. Rondslingerende microplastics zijn ook een bedreiging voor onze eigen gezondheid. Hoe ruimen we het plastic dat in de oceaan rondzwerft zo effectief mogelijk op? 

Om die vraag te kunnen beantwoorden onderzoeken topwetenschappers van de Universiteit Utrecht hoe al dat plastic afval zich door onze oceanen beweegt. Met die kennis over oceaanstromingen ontwikkelen ze een model waarmee we wereldwijd het plastic in de oceanen op een efficiënte en effectieve manier kunnen opruimen.

Rond de Galapagos-eilanden wordt dit model nu al ingezet. En we willen méér ecosystemen plasticvrij maken. Om te voorkomen dat aangespoeld plastic afval weer terug de zee in stroomt, waar het weer in kleinere stukken uiteen valt, is het van belang het aangespoelde afval op land snel weg te halen. Een computertool kan voorspellen waar en wanneer het plastic afval aanspoelt. Voor de ontwikkeling van deze ‘plasticvoorspeller’ worden naast computersimulaties ook ‘drifters’ gebruikt: kleine, herbruikbare drijvende boeien met ingebouwde GPS die inzicht geven in de zeestromingen.

Geef om plasticvrije oceanen

Draag ook bij aan schone, plasticvrije oceanen en een duurzame toekomst en geef aan dit Utrechts onderzoek van Stefanie Ypma en Erik van Sebille. Elke gift, groot en klein, maakt een verschil. Heel hartelijk dank!